Een goed lichtplan telt. Het maakt een interieur bijzonder en spannend. En omdat je technisch gezien vaak alleen bij nieuwbouw of een grotere verbouwing écht de kans hebt om dit aan te pakken is het belangrijk om dit deze kans dan ook goed te benutten. Door vroegtijdig na te denken over de sfeer die je wilt bereiken, bepaalde functies die het licht in de diverse ruimtes moet hebben, de lichtsterktes en natuurlijk de daarbij passende armaturen maakt het dat je jarenlang kan genieten van de functie en allure dat verlichting met zich mee brengt. Wij vertellen je daarom maar al te graag meer over onze do’s en dont’s op het gebied van verlichting..
Wat moet je vooral niet doen met verlichting?
Althans, niet zonder voorbedachte rade. Ook wit licht heeft namelijk verschillende schakeringen (kleurtinten), zorg er dus voor dat het liefst alle lichtbronnen dezelfde lichtkleur geven. Dit zorgt niet alleen voor één geheel, maar ook voor de luxe uitstraling waar je vaak naar op zoek bent met verlichting. Warm wit licht (± 2700K) geeft veel warmte en een huiselijke, gezellige sfeer aan een ruimte. Dit wil je dus gebruiken in o.a. je woonkamer en boven de eettafel. Maar wil je toch wat frisser en witter licht, bijvoorbeeld boven je kookeiland? Dan kunnen we ± 3000K adviseren. Alles wat daarboven komt is al snel koel en ongezellig, maar andersom kan een getal lager dan 2700K weer veel te geel en donker worden waardoor het interieur een meer ‘ouderwetse’ sfeer krijgt.
Wat wij veel voorbij zien komen is dat er juist teveel lichtpunten aanwezig zijn in een interieur. Dus teveel spotjes omdat de bewoners er zelf niet uit zijn gekomen en hoogstwaarschijnlijk gedacht hebben: des te meer, des te beter want dan hebben we in elk geval genoeg licht.. Maar dat het interieur daar niet mooier op wordt, daar komen ze daarna vaak wel achter. En dat is natuurlijk erg zonde!
Nog een voorbeeld: in elke hoek van de ruimte een lamp neerzetten. Dit gebeurt bij woningen waar geen spotjes aanwezig zijn, maar waar ze wel veel licht missen. Uiteraard snappen we deze gedachte om zo licht te creëeren, maar tegelijkertijd zorgt het voor veel onrust en een rommelig gezicht door alle draden/snoeren die van lampen afkomstig zijn. Dus kortom: don’t mess it up! Houd het rustig en clean en denk goed na over wat voor lamp je waar zou plaatsen en waarom.
Je interieur kan overdag al snel donker lijken omdat er geen rekening is gehouden met het daglicht. De oorzaak hiervan is bijvoorbeeld de raamdecoratie, accessoires die bij het raam geplaatst worden of te hoge meubels die het licht blokkeren. Ook bij een verbouwing is het goed om hier alvast over na te denken, zo kun je nog een extra raam plaatsen of een lichtstraat. Die laatst genoemde optie, de lichtstraat, zie je steeds vaker en is een prachtige oplossing voor het toepassen van daglicht. Denk hierbij wel goed na wat je onder de lichtstraat gaat neerzetten, wij zien nog veel te vaak voorbeelden van een kookeiland of een eettafel onder de lichtstraat.. prachtig natuurlijk! Maar hoe hang je nu nog lampen op voor in de avond? 😉
Wanneer je de tekening krijgt van je nieuwe woning of de verbouwing die je gepland hebt zou je eigenlijk al meteen moeten nadenken over je lichtplan. Het is zonde als je later spijt krijgt omdat je er toch niet goed over na hebt gedacht en de verkeerde keuzes hebt gemaakt. In een vroeg stadium denk je dus al na over de indeling van je woning. Bijvoorbeeld: waar komt de eettafel en hoe groot wordt deze? Een lamp boven de eettafel kan een echte eyecatcher worden en zorgt voor veel diepte in de ruimte. Het is dus belangrijk om ook daar goed over na te denken.
Het mixen van verschillende soorten en type lampen geeft sfeer en allure aan een interieur. Mix & match dus verschillende lampen met elkaar in plaats van dat je voor één en dezelfde serie tafellamp, hanglamp en vloerlamp kiest. Het is juist leuk om met de juiste verhoudingen te mixen.
We hebben allemaal wel één of meerdere items in ons interieur waar we trots op zijn. Licht juist dit uit met je verlichting. Dit kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van spots, wandspots of de juiste vloerlamp kun je objecten de extra aandacht geven die zij verdienen. Op deze manier komt je interieur ‘s avonds extra tot leven!
Goede verlichting is niet makkelijk, dus mocht je er niet helemaal uitkomen, geen probleem! Bij Lofthus zijn we gespecialiseerd in het maken van een goed lichtplan. We maken hierbij een 2D plattegrond en verwerken hierin de lichtzones. Hierbij kijken we goed naar de indeling, functionaliteit en de sfeer van de verlichting. Het aantal lichtpunten, de lichtsterktes en het type schakeling worden bepaald en duidelijk aangegeven zodat ook de aannemer of elektricien hiermee verder kan.
Inbegrepen in dit pakket:
Hier vind je nog meer informatie, neem gerust contact met ons op of kom eens langs en informeer naar onze adviesmogelijkheden.
Hanglamp Octo | Small
Wandlamp Tropez
Vloerlamp Ray